Facebook

Friday, January 29, 2016

Peniaga online | Sales merundum di Facebook?


DAH SEMAKIN SUSAH NAK DAPAT SALES MELALUI FACEBOOK? 

Dulu senang-senang je dapat 4 angka seminggu. Sekarang nak cecah 3 angka pun susah. Tahu tak kenapa boleh jadi macam ni?? 

Salah satu sebab adalah.. Ramai orang dah start lari dari Facebook sebab terlalu banyak iklan. Sana sini iklan.. Contoh macam kita tengok Movie dekat TV2 TV3.. movie 2 jam, tapi iklan saja dah dekat sejam.. Jadi, ramai dah mula pasang Astro sebab dalam Astro tak ada iklan kalau tengok HBO atau FOX Movie Channel. Channel lain pun kalau ada iklan pun takde la lama sangat. Jadi, ramai orang start lari ke Instagram. Lepas tu, ramailah yang mula berniaga dalam Instagram. 

Tapi, masih susah nak buat jualan. Sebab.. terikut-ikut cara dekat Facebook... Nak beriklan je kerjanya.. Bagi anda yang berniaga dalam IG, cuba ubah sedikit cara.. Ingat, orang lari dari FB sebab muak tengok iklan.. dan mereka masuk IG kalau tengok iklan je, mereka pun bakal muak nanti. Jadi, macam mana nak ubah kedai IG anda supaya nampak lari menarik? 

PELBAGAIKAN POSTING. 
PELBAGAIKAN PERMAINAN GAMBAR. 

Tapi, dont worry, sebab konsep dalam IG ni lebih mudah dari FB.. Orang follow kita sbb mereka memang berminat dengan apa yang kita tawarkan, tapi jangan buat mereka jemu. Nak tahu lebih detail untuk kuasai pemasaran di Instagram? 




Read More

Thursday, January 28, 2016

Dah dapat BR1M?


Korang yang apply BR1M. Dah dapat ke? Saya pun ada apply BR1M untuk individu (bujang). Semalam mak kata ada yang bagitau anak diorang dah dapat. Cek akaun, takde lagi. Hari ni, dari pagi cek akaun, masih tak ada. Dah malas nak cek dah. Tunggu esok je lah. Mak dah dapat pagi tadi tapi dapat RM200 je. Mungkin termasuk dalam isi rumah RM3001-RM4000. Pada hal isi borang pendapatan kurang RM2000. Tahun lepas lagi la. Mak dapat RM300. Ingatkan dapat lagi 2 kali RM300. Tapi tak dapat. Bila cek kat LHDN, dia kata sebab mak sorang dan tak ada tanggungan. Kalau gitu patut dapat RM350 macam kategori bujanglah. Dah malas nak merayu bagai. Ambik je lah apa yang dapat.

Saya masih menanti. Berharap sangat dapat sebab nak ganti bingkai cermin mata. Cermin mata yang pakai sekarang ni dah teruk sebab cermin calar dan dah kuning dan power pun kurang. Mana taknya. Dah lebih 5 tahun rasanya. Cermin mata baru yang buat 2 tahun lepas tak boleh pakai sebab bingkai tak sesuai. Senget dan asyik nak jatuh walaupun dah repair. Adeh! Dapat duit, ganti bingkai dululah. Sebab bingkai murah je. Kurang RM200 pun dah dapat. Cermin, nak tak nak memang RM200 lebih sebab silau tinggi. Nak buat modal meniaga lagi...

Apa nak buat. Menanti......



Read More

Monday, January 18, 2016

Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Read More

Thursday, January 07, 2016

itsjudyslife! Mesti tengok

Picture from http://its-judys-life.tumblr.com/
Sebelum ni, pernah cerita tentang keluarga YouTube Vlogger ni tapi disebabkan entri lama semua dah delete, so hari ni saya nak share lagi.

Tiap-tap pagi memang tak lepas untuk tonton vlog dari keluarga Travis ni. Asalnya, si ibu Judy merupakan seorang beauty vlogger, yang upload video di YouTube mengenai produk kecantikan dan review. Saya sendiri pun mula jumpa dia disebabkan video mengenai review spray foundation.

First time tengok video ni (atas nama itsjudytime), terasa macam suka sangat dengan Judy ni. Suara dia, cara penjelasan. Rasa tak FAKE langsung. So bila dah tengok video-video dia yang lain, terjumpalah daily vlogs dia (atas nama itsjudyslife). Masa tu kalau tak silap dia announce her first pregnancy. Lepas satu, satu. Lepas satu, satu daily vlog dia saya tengok, Tertarik! Lagi la bila dapat tau Judy asal dari Filipina, her husband Benji is mixed Japanese + Ireland. Family dia tak macam FAMILY MAT SALEH biasa tau. Kadang-kadang nampak macam ASIAN FAMILY pun ada gak. Dekat pada hati (ewah!!)

Long story short, sekarang diorang dah dapat anak kembar. Dah setahun lebih dah. Oh ye, family ni juga pernah viral video senaman diorang sekeluarga. Bukan setakat viral dekat luar negara, malah kat Malaysia juga!


Ni pula antara latest short video yang PALING CHOMEL for me. Antara yang terbaru.

MK Cafe revisit
I use to recommend this place to all my friends, but after the service we got today, I don't think we're ever coming back D:
Posted by Itsjudytime on Monday, 4 January 2016
I'LL BE BACK! Dah rupa Terminator dah. Hahaha...! Dengan kepala senget-senget lagi. Adui... comel sangat!

Korang kalau berminat nak follow daily vlogs family ni, search kat YouTube itsjudyslife. Hari-hari tau, diulangi HARI-HARI diorang akan upload vlog keluarga diorang yang best ni. Really make me happy everyday lepas tengok. Kadang-kadang sampai tersengih sorang-sorang.


Read More

Wednesday, January 06, 2016

Tuaian pertama 2016

Sebelum ni, ada kongsi cerita tentang PROJEK TANAM SAYUR. Mula-mula tak yakin je boleh rasa tuaian awal tahun baru. Sebabnya, disebabkan hanya guna tanah hitam, tanaman jadi lambat membesar, batang terlalu kurus dan ada yang berubah jadi warna kuning. Dalam banyak-banyak, ada 1 pokok je yang agak memberangsangkan, cuma masalah batangnya agak kurus. Ntah macam mana, disebabkan tak ada baja, cuba siram dengan air beras jelah. Tak tahu la disebabkan air beras atau apa, yang satu pokok ni jelah yang berjaya membesar.

Tuaian pertama.. YEAY!
Tiga hari lepas, terus je tuai. Takut tua sangat, nanti tak sedap. Sayur sebenarnya lebih sedap kalau dituai masa muda. Bila dah tua, serat terlalu banyak. Mungkin disebabkan tu, budak-budak susah nak belajar makan sayur. Salah satu cara untuk dapatkan sayur yang lebih muda, tanam sendiri je lah.

Ada lagi dalam 3,4 pokok yang agak terbantut gak tapi berharap sangat akan boleh jadi besar walaupun ambil masa yang agak lama dari biasa untuk membesar. Dah beli baja tahi ayam, so tunggu jelah macam mana. Ntah-ntah bulan depan baru dapat rasa lak.


Read More

Saturday, January 02, 2016

Selamat Tahun Baru 2016


Happy New Year! Happy two thousand sixteen!

Haha...! Terlewat sehari. Konon-konon, azam tahun baru, up blog entry setiap hari. Masuk tahun baru, terus tertinggal hari pertama. Apa da.... Biasa orang kata, azam untuk diet, kurus atau bersenam/pergi gym akan jadi hangat-hangat tahi ayam selepas 2,3 hari tahun baru. Tapi bagi saya, azam untuk kurus ni memang agak susah. So letak azam nak kurus ni jauh-jauh sikit dari list. Hanya target untuk kurangkan 7kg je. Walaupun masih belum berat ideal, tapi memang tahu 7kg tu kalau berjaya kurangkan, badan ni akan rasa lebih sihat dan bertenaga.

Apa azam tahun baru korang? Apa target korang untuk tahun 2016 yang serba mencabar ni? Will share mine in the next entry pulak.

See ya!
Love ღ
Read More